JD-SMART-07-bw-V3

Bas Martijnse en Rob Tiemessen - BBL-ers Technische Dienst

“De BBL-opleiding is een leuke manier om een diploma te halen én geld te verdienen.”

In de schoolbanken zitten is niet de enige manier om iets te leren en een diploma te halen. Bas Martijnse en Rob Tiemessen kunnen je daar alles over vertellen. Zij doorlopen sinds 2019 een BBL-opleiding bij de Technische Dienst van Smart Packaging Solutions, vestiging Loenen. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. In de praktijk komt het erop neer dat Bas en Rob vier dagen in de week werken en één dag naar school gaan. “De BBL-opleiding is een leuke manier om een diploma te halen én geld te verdienen.”

Bas en Rob komen allebei uit Eerbeek en kennen elkaar van de ROC-opleiding Mechatronica. “De voltijd opleiding beviel mij niet goed, maar ik wil wel een diploma halen”, vertelt Bas. “De BBL-opleiding is voor mij een goede en leuke manier om te leren en mijn diploma te halen. Bovendien verdient het goed.” Rob kan zich hierin ook vinden. “Tijdens de opleiding kwam ik erachter dat naar school gaan en theorie leren minder mijn ding is. Voor mijn gevoel leer ik nu veel meer, omdat ik alles direct in de praktijk toepas.”

 

Specialisaties

Doordat in de plant het gehele productieproces plaatsvindt, van oud papier tot aan massief kartonnen verpakkingen, is er genoeg werk aan de winkel. Bas en Rob volgen binnen het bedrijf hun eigen specialisatie. Bas: “Dat is mooie van de BBL-opleiding bij Smart Packaging Solutions. De Technische Dienst is hier opgesplitst in Elektrisch en Mechanisch. Mijn voorkeur gaat sterk uit naar Elektrisch en nu heb ik de mogelijkheid om daar volledig op te focussen.”

JJP-SMART-09ALTERNATIEF

Bas Martijnse, BBL-er Elektrisch Technische Dienst (ETD)

Elektro technische dienst

Als ETD’er houd ik, samen met ervaren collega’s, de plant draaiende”, legt Bas uit. “Wij zijn verantwoordelijk voor alles waar draadjes aan zitten, en dat is veel. Denk aan de machines, de besturingskasten. Ik ben nu echt bezig met industrie, een MBO Niveau 4-richting. Dat is even wat anders dan wat je in een huis of kantoor tegenkomt, zoals bij Niveau 2 Woning- en utiliteitsbouw. Dagelijks zijn we bezig met projecten en preventief onderhoud om te voorkomen dat we ’s avonds of in het weekend gebeld worden vanwege een storing. En als er een storing is, dan pakken we die ook op.”

 

Mechanisch technische dienst

Ook voor Rob, die zich juist in het mechanische specialiseert, is er genoeg te doen. Denk eens aan alle lagers en assen in de kartonmachine, verwerkingsmachines en robots. Rob: “Het werk wisselt van dag tot dag. De ene dag werk ik aan de pulper, een machine waarin oud papier met water wordt vermengd. En de andere dag ga ik aan de slag met de stansmachine. De afwisseling en het onverwachte vind ik leuk aan mijn werk.”

Rob en Bas hebben, net als hun ervaren collega’s, een contract bij Smart Packaging Solutions en krijgen dus voor hun werk betaald. Ook de kosten voor de opleiding pakt de werkgever op. Rob: “Doordat de opleiding voor je wordt betaald, moet je het ook wel halen. Eerlijk gezegd is dat voor mij een goede stok achter de deur.”

Tijdens de gehele BBL-opleiding worden ze begeleid door praktijkbegeleiders, collega’s waar ze dagelijks mee werken. “Het is de bedoeling dat Bas en Rob zoveel mogelijk zelfstandig werken”, legt praktijkbegeleider Jean-Paul Brouwer uit. “Zo leren ze om goed te kijken, te analyseren en issues op te lossen. Inmiddels vangen ze veel werk op, waaronder ook storingen. We zijn erg tevreden over beiden. Jongeren zoals Bas en Rob zijn de toekomst van onze plant.”

JD-SMART-03-bw

Rob Tiemessen, BBL-er Mechanisch Technische Dienst (MTD)

Werksfeer

Naast dat het werk uitdagend is, is het ook belangrijk dat de sfeer goed is. “De werksfeer is hier zeker prettig”, aldus Rob. “Er werken leuke collega’s waar je goed mee kunt samenwerken én een leuk praatje kan maken. Bovendien hebben de collega’s veel kennis in huis.” Bas: “Het helpt ook wel dat Rob en ik leergierig zijn. We vragen veel en dan vinden collega’s het ook leuk om iets uit te leggen. We tonen interesse en daar krijg je kennis voor terug. En, net als Rob, bevalt het werken in de plant me erg goed.”

 

Toekomstplannen

Bas en Rob zijn momenteel bezig met de afronding van hun Niveau 3-opleiding. Wat hun vervolgplannen zijn? “Ik ga deze zomer eerst een cursus doen tot vakbekwaam persoon”, vertelt Bas. “Slaag ik, dan betekent het dat ik zelfstandig met elektrische spanning om mag gaan en dus storingsdiensten mag gaan draaien. Daar kijk ik erg naar uit. En in september begin ik aan een Niveau 4-opleiding, wat betekent dat ik in ieder geval nog zo’n twee jaar hier in opleiding ben. Daarna ben ik zeker van plan om bij Smart te blijven. Ik heb het hier naar mijn zin en het verdient goed.”

Rob: “Ik sluit me daarbij aan. Ik ben zeker van plan te blijven. Er is ook nog zoveel te leren en te doen. Na het succesvol afronden van mijn praktijkopdracht, begin ik later dit jaar ook met een Niveau 4-opleiding. Ik heb het er met wat collega’s over gehad. Technisch leidinggevende lijkt me wel wat.”

Overweeg jij een BBL-opleiding bij Smart Packaging Solutions? Lees meer over de BBL-opleiding bij Smart Packaging Solutions of neem contact met ons op.

Ga ook voor smart

Denk jij goed in ons team te passen? Solliciteer dan op de vacature die het beste bij jou past!
Bekijk vacatures
Delen